Tygtavlor

Har gjort en hel hög med beställningar på tygtavlor nu på sistone.
Bland annat den här nedan i olika färger. Har den själv i rosa och tycker motivet passar riktigt bra som tygtavla.


Hemma hos oss i Örebro med tygtavlan på väggen. Har en till som jag tryckt motivet själv på men den är undanstoppad i förråd i väntan på nästa flytt om 1 månad.



Info: Tygtavlorna är i storlek 60x120 och kostar runt 45 € beroende på tygkostnad. Gör också mindre tavlor i storlek 60x60, dessa är snygga att ha flera stycken av i rad med matchande motiv. Tavlan kan fås även i annat längdmått upp till 250 cm.


Dags för julpyssel igen!

Har lite andra projekt just nu, håller på med lite beställningar på tygtavlor. Bilder kommer såklart på dem när de är klara!
Men nu tyckte jag det var dags för lite julpyssel igen! Slänger in en bild precis före jag ska ta upp penseln, kan du gissa vad det ska bli?
Den första som gissar rätt kan vinna en alldeles egen... ja vadå?


Nytillskott x 2!


Världen är två små gossar rikare och min guddotter har fått par i lillebrorsor!

De här små tossorna fick de av mig att värma fötterna i. Garnet är tunt Rheuma Thermal Wolle som är extra varmt och mjukt.



En liten fråga

Vad vill du se mer av i bloggen?

  • Handgjorda julklappar
  • Julpyssel
  • Julgodis
  • Middagstips
  • Efterrättstips
  • Stickat och virkat
  • Sytt
  • Dekoration och inredning

 


Dörrkrans 2010


Så här såg vår dörrkrans ut förra året, snart kommer bild på årets.


Halv 8 hos mig!


Förra sommaren hade jag och mina tre tjejkompisar en egen variant av tv-programmet "Halv 8 hos mig".
Något som jag verkligen kan rekommendera! Visst kostar det en del att ordna finmiddag men man får ju igen det och man får äta 3 st fantastiska middagar med sina bästa kompisar. Inte helt fel alltså!

Så här såg det ut när jag var värdinna och hade kinesiskt tema:



Jag höll mig inte stenhårt i temat utan ville också bjuda på mina specialare.

Ska försöka komma ihåg vad jag riktigt bjöd på...


Till välkomst drink hade jag i alla fall blandat ihop ett relativt sött och lätt vittvin med flädersaftskoncentrat, pressat i saften av en lime och skivat upp ett par till att ha i karaffen och i glasen. Detta är lite av en specialare och är väldigt fräsch och god!

Till förrätt bjöd jag på en klassisk kinesisk rätt; tomat och äggsoppa. När jag själv var till Kina åt vi detta och det är grymt gott fastän det är rätt enkelt att göra och trots sitt lite besynnerliga utseende.



Jag kan ju i alla fall låtsas att min soppa såg lika fin ut...

Ingredienser:

- 2 ägg
- 9 dl vatten med kycklingbuljong
- 2 tsk soja
- Purjolökar
- 2 stora tomater
- 0,5 tsk salt
-0,5 tsk socker

Koka upp buljongen. Skär tomaterna i tärningar och lägg i dom. Koka upp kraftigt. Tillsätt socker, salt och soja.
Knäck ägg i en bunke. Rör sönder äggen lätt. Dra av kastrullen. Häll äggen sakta över ätpinnar eller baksidan av en sked 20-25 cm över kastrullen, tänk på att sprida ut ägget och inte hälla allt på samma ställe. Rör om försiktigt 1 gång. Lägg på ett lock i cirka 45 sekunder. Strimla det gröna på purjolöken tunt. Häll över löken och servera genast.


Varmrätten ser ni på bilden överst. Kommer inte riktigt ihåg vad jag satt i den men någonting i stil med detta:


- 4 kycklingfiléer
- 1 gul lök
- 1 purjolök
- 1 röd paprika
- 2 vitlöksklyftor
- 1 liten röd chilipeppar
- 1 hönsbuljongtärning
- 2 tsk färsk riven ingefära
- 1 tsk curry
- ½ tsk mald spiskummin
- 3 dl matlagningsyoghurt
- 2 dl matlagningsgrädde
- 2,5 dl kokosmjölk
- 4 msk juice av citron
- smör och olja
- salt & svartpeppar

Skär kycklingen i mindre bitar och bryn dem. Lägg över i en kastrull. Hacka löken, purjolöken och chilipeppar och vänd ner i kastrullen. Häll i spiskummin och curry. Riv ingefäran fint samt pressa i vitlöken. Blanda runt alltsammans och vänd sedan ner yoghurten, grädden och kokosmjölken. Lägg i buljongtärningen och låt det koka upp. Tillsätt citronjuice, hackad paprika, salt och svartpeppar. Låt det sedan småkoka i minst 20min tills kycklingen är mör och fin.

Till det hade jag förutom ris också kinesisk gurksallad (och vanlig sallad)


Kinesisk gurksallad:
1 gurka, skuren i sneda skivor
1 mycket finhackad vitlöksklyfta
1 tsk sesamolja
1 msk neutral olja, t.ex. linfröolja
1 msk svart risvinäger (mild och söt)
1 krm salt

Lägg gurkskivorna på en assiett. Blanda ihop vitlök, oljorna, vinägern och saltet i en skål och häll det över gurkan.


Till efterrätt måste jag laga hemlagad glass, närmare bestämt specialitén fläderglass. Så man kan säga att min "röda tråd" var Kina och fläder... inte en helt klar kombo men det funkade bra! Långt inlägg men så går det när man trycker in en trerättersmiddag med tillbehör i ett inlägg. Tråkigt nog tog jag inte fler bilder än den översta. Det är så mycket annat man måste tänka på som värdinna att det glömdes bort... :)





Fredag!


Veckan är slut och hela helgen ligger framför oss. Slänger in ett tips av det lite ovanligare slaget i denna blogg och hoppas att inte jag har alltför många minderåriga läsare.

Nyponshottar i all sin ära men här kommer en liten twist, like it or not!




- 2 cl vodka
- 2 cl hallon/jordgubbssoppa
- Toppas med vaniljgrädde

Botten upp!


Halvvägs...

Kastar in ett inlägg mitt i pysslandet och passar samtidigt på att prova blogga från min nya telefon!


Fredagsmys v. 47


Veckans middagstips är en matig spenatpaj. Det är en paj med mycket smak som även de som inte riktigt gillar vegetariska pajer får se sig besegrade. (Att jag sen smugit i lite bacon är en annan sak...)




Jag gjorde faktiskt den här pajen gluten- och laktosfri då jag bjöd den till allergiska gäster men självklart kan man ta vanliga mjöl- och mjölkprodukter istället. Skriver upp recepten på både glutenfri och "vanlig" pajbotten.


Glutenfri pajbotten:

- 1 msk fiberhusk
- 1 dl vatten
- 3 dl fin glutenfri mjölblandning
- 1 krm salt
- 100 gr smör eller margarin

Blanda fiberhusken och vattnet och låt svälla några minuter. Blanda sedan i resten av ingredienserna och rör tills allt blivit blandat jämnt. Glutenfria degar blir (efter mina erfarenheter) alltid klumpiga men när man trycker ut den i pajformen blir det bättre så ta ingen stress! Förgrädda pajskalet i ugnen ca 10 minuter i 200 grader.



Vanlig pajbotten:

- 200 gram vetemjöl (ca 3,3 dl)
- 125 gram smör
- 2 msk vatten

Blanda samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Tryck ut degen i pajformen och förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.



Fyllning:

- 250 gr fryst bladspenat
- 1-2 paket bacon efter tycke
- 200 gr grynost/keso
- 100 gr fetaost
- 100 gr soltorkade tomater
- 3 ägg
- 1 dl matlagningsgrädde
- 1½ dl mjölk
- 1 dl riven ost, t.ex. parmesan
- 1-2 vitlöksklyftor
- Salt och peppar


Låt den tinade spenaten rinna av sig lite. Vispa samman grynost/keso, ägg, matlagningsgrädde och mjölk. Krydda med salt och peppar efter tycke. Pressa ner vitlöksklyftorna och rör om. Fördela det stekta baconet och spenaten på pajskalet. Häll över äggstanningen. Sprid fetaosten och de soltorkade tomaterna jämnt överst och strö på den rivna osten. Grädda i 180 grader i ca 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat och pajen fått lite färg.


Den här pajen kan man ju variera hur man vill, jag lade till bacon, soltorkade tomater och fetaost utöver orginalreceptet och det blev hur gott som helst! Lämna bort det du inte tycker om eller lägg till din favoritingrediens - det är svårt att misslyckas så länge man använder ingredienser som man tycker om.


Julkortspyssel




Så här ska det se ut när man pysslar; glögg, pepparkakor och grejer överallt.







Julkortsvariant nr 2


Nyttigt och gott mellanmål


Tänkte tipsa om världens godaste mellanmål/kvällsmål som dessutom går snabbt att laga och är nyttigt!
Inte fy skam alltså!


(ser det inte supergott ut redan nu?)



Släng i lite jordgubbar, hallon, björnbär eller vad du tycker om och häll på Arlas vanilj-yoghurt och kör det i mixer.





- klart!


(Tipset har jag fått av min goda vän Linda, tidigare har jag kört
på sojamjölk och banan men det här är nästan ännu godare!)





Julkort 1



Snart är det december och det är god tid att börja pyssla julkort, särskilt om de ska skickas till släktingar och vänner som bor långt bort.
Första julkortet i min hög är ett enkelt men ändå stilfullt, dessutom är det billigt då jag använt material från naturen. "kransen" är gjord av en böjlig kvist, vad busken heter har jag ingen aning om, som jag bildat en ring med och sen lindat runt sig själv, sen har jag helt enkelt bara bundit ett band runt.



Loppisfynd

Köpte för ett tag sen ett eiffeltorn på loppis för 50 cent. Ena benet hade gått av och var ihoplimmat och guldfärgen hade flagnat. En omgång med svart sprayfärg senare såg det betydligt fräschare ut!




Årets första julpyssel


Pysslade en väldigt enkel och billig lykta som ger lite julmys.



Det här är allt som behövs. Flaskan och de batteridrivna lamporna är köpta på Ikea för 20 respektive 19 kr styck.
Dylika lampor finns lite varstans att köpa, Clas Ohlsson har också vet jag.


 

Ger ett väldigt behagligt sken. Skulle bli fint med en lite mörkare gammal flaska också.





Brysselkålsgratäng



Brysselkålsgratäng ala Katja

ca 500 g djupfryst brysselkål

Äggstanning;
3 dl mjölk
1 msk mjöl
2 ägg
salt
peppar

riven ost


 

 

Koka brysselkålen ca 3 minuter, häll sedan bort vattnet och häll på kallt vatten för att brysselkålen ska behålla färgen och låt dem ligga i vattenbadet ca 5 minuter
Sätt dem sedan i en djup ugnsform

 

 

Vispa ihop äggen, mjölet och kryddorna
Blanda till sist ihop mjölken och häll äggstanningen över brysselkålen
Tillsätt sedan riven ost

 


Grädda i ugnen ca ½ h, tills gratängen fått en fin gyllenbrun färg


Det här är ett jättebra sätt att få i sig lite extra vitaminer och förbättra kroppens upptag av järn så här i den mörka årstiden. Brysselkål är också mycket rikt på bland annat fibrer och folsyra.

(jag åt den som den var men jag kan tänka mig att den skulle passa bra som tillägg till skinksås och pasta, man kan även sätta skinka eller bacon i gratängen om man vill, det blir supergott!)



Höstkrans

En höstkrans jag knåpat ihop.

Gjorde en stomme av pinnar som jag virade ståltråd runt och sen stack jag bara ner löven och virade ståltråd runt dem också. Avslutade med att spraya så att de hålls lite längre men den är fin när den torkat lite grann också. Den håller bättre utomhus, om man bor i höghus och har ytterdörren inomhus kan det vara bra om man gör den lite tjockare och virar mer ståltråd runt så löven inte krullar så mycket ihop sig.


Glad höst!


(kommer en lite juligare krans när det är dags för det!)




Veckans lunchlåda

Det här är en jättebra rätt att laga en stor balja av och ha i kylskåpet, eftersom det inte finns någon grönsallad blir den inte dassig och håller därför sig fräsch flera dagar.




Det här har jag använt:

- Snäckmakaroner
- Basturökt skinka
- Tomat
- Paprika
- Kokt ägg
- Oliver
- Majs
- Grynost

Man kan ju använda i princip vad som helst men den här kombon är min favorit!
Om man vill kan man klicka i lite majonnäs men grynosten är ett fettsnålare alternativ.

Det här är jättebra att ha som matlåda också då man slipper värma upp den utan äter den som den är!
Supergott!




Farsdagsgåvan


Innehållet i asken i inlägget nedan:




Mörkchokladkonfekter med en krämig fyllnad med kaffesmak:
100 gr mörkchoklad
2 tsk creme fraiche
2 tsk starkt kaffe

Började med att smälta mörkchokladen, "smorde" konfektformen med den smälta chokladen så konfekten får ett hårt hölje kring den krämiga fyllnaden. Blandade sedan i resten (obs spara någon tsk att bre överst) och klicka smeten i den stelnade mörkchokladformen. Avsluta med att bre mörkchoklad överst.


2 "smorda" former till vänster och en färdig till höger
Här ser ni också formen jag använt, en konfektform i silikon - världens smartaste grej.



Mörkchoklad med hasselnötter toppad med vitchoklad:
100 gr mörkchoklad
Hasselnötter
20 gr vitchoklad

Smält vitchokladen och klicka i. Låt stelna. Blanda hasselnötter med mörkchoklad efter tycke och klicka i.


Vitchoklad med hallon:
50 gr vitchoklad
3-4 hallon

Smält vitchokladen och blanda i krossade hallon. Blanda inte alltför mycket, då blir smeten grårosa och tråkig.



(Kanske ska tillägga för er som känner min far - han fick en plåt konfekter till förutom den fjuttiga mängden det rymdes i asken.)


Farsdags kort nr 2



Till pappa som tycker om att läsa - ett gratulationskort i bokformat.

Vik en ask


Försöker här visa hur man själv kan vika en ask, det enda man behöver är ett kvadratiskt papper, en linjal och en penna.

Vill man ha lock så viker man en till ask som är något större, ca 2 cm. Alltså om den ena är 24 cm x 24 cm gör man den andra 26 cm x 26 cm.

- Man börjar med att rita ett kryss mitt över papprets baksida för att få ut mittpunkten.

- Vik in alla fyra hörn mot mittpunkten

 

- Vik sidorna mot mittpunkten och vik upp igen

 


- Vik ut två av hörnen och vik upp de andra två sidorna som två väggar. Ta kortsidorna (när väggarna är resta på var sida är det ju den längre sidan) och vik upp dem och över sin egen kant



 


- Man kan förstärka botten och locket genom att man klipper till en kvadrat och fäster på bottnen, då fäster man samtidigt flikarna i asken, annars kan man göra som jag gjort, göra en dubbelfästande tejpbit och fästa i mittpunkten och sätta fast de olika flikarna i den. Enkelt!


- Såna här askar är enkla att göra bara man får in "knixen", sen går det som på räls! Man kan ju variera storleken väldigt mycket, och därmed användningsområdet - riktigt små askar till förlovningsringen eller för små pysselsaker, större askar kan man dekorera fint och förvara allt möjligt i.

Tänk på att den blir mycket mindre än man kanske tror. Den här är gjord med 24 cm x 24 cm stort papper och blev endast 9,5 cm bred som färdig!




Tips på fredagsmys

Det här receptet har jag snott från Halv 8 hos mig, dels för att jag blev så nyfiken på hur såsen med soltorkade tomater smakade och dels för att jag tyckte det verkade lite vardagligt för fest, men det visade det sig att det inte alls var. Jag förstår mycket väl att hon ville bjuda dem på det här. Alla smaker smälter ihop så underbart bra!



Kyckling på en bädd av ruccolasallad

Ingredienser till 4 pers:
- 3-4 st kycklingfiléer
- 1 skivad rödlök
- 200 gr cocktailtomater
- 100 gr ruccola/ruccolamix
- 200 gr fetaost
- 200 gr soltorkade tomater
- 7-8 potatisar
- 5-6 morötter
- 1-2 palsternackor
- 2 dl matlagningsgrädde
- 2 dl creme fraiche
- ca 2 pressade vitlökar (smaka!)
- Flingsalt, peppar

Kycklingen:

Stek kycklingen gyllenbrun, lägg den i en ugnsfast form och stek den klar i ugnen ca 15-20 min i 200 °c.
Jag hade den längst ner tillsammans med rotfrukterna ca 15 min. Var bara noga med att kycklingen är färdig.


Rotfrukterna:

Skala och skär rotfrukterna i stavar och lägg dem på en ugnsplåt. Ringla över oljan från de soltorkade tomaterna, strö över flingsalt och peppra.


Sås med soltorkade tomater:

Koka upp grädde, creme fraiche, vitlök och strimlade soltorkade tomater


Uppläggning:

Lägg upp ruccolan (jag tog en slags ruccolamix som fanns på påse med lite olika sorter, tycker det kan bli lite mäktigt med bara ruccola) på ett serveringsfat, strö på rödlöken, fetaosten och kanta med cocktailtomaterna.
Skär upp kycklingen och lägg skivorna på salladen.




Mat är så himla svårt att ta bild på men nog ser ni ju att det här är något ni måste göra bums! Enkelt, billigt och supergott!


Funderar på att varje torsdag ha ett tips på en god middag till helgen, hur låter det?


Farsdag

Farsdag är på kommande om ni missat det, så här kommer därför första farsdagskortet i raden.
Det kommer också komma tips på farsdagsgåva och en liten annan sak om allt går vägen.





Nu syns texten väldigt dåligt eftersom den är skriven med en silverpenna som inte ville fastna på kort. I övrigt ett väldigt enkelt kort som man kan förändra och "pimpa" i all oändlighet så det passar just din pappa/morfar/farfar.

Basen är ett A5 (halvt A4) som jag klippt en ca 7 cm långt hack i kortsidan på och vikt ner kanterna som krage.
Slipsen har jag klippt ut och stansat hål i som jag sen trätt ett dubbelt garn igenom och dragit det genom ett litet hål bakom kragen och knutit på baksidan. Det gör slipsen rörlig och det tycker jag är lite skojigt. Slipsen kan man såklart limma fast också, eller strunta i och limma fast knappar istället. Har man ett lite större kort kan man ha en ficka också, i den kan man sticka ner en trisslott, en check på biltvätt eller nått annat roligt.


Virkade äpplen

Virkade juläpplen passar lika bra i fruktkorgen som i julgranen, dessutom är de perfekta att virka framför TV:n!





För att enkelt hålla reda på var varvet började brukar jag sätta en stoppnål men man kan också tillfälligt sy in en garnstump av en annan färg om man tycker att stoppnålen är ivägen (eller strunta i det helt och hållet).




Beskrivning:

Lägg upp 4 luftmaskor (lm) och bilda en ring med hjälp av en smygmaska (sm)
Börja varje varv med 1 lm och avsluta varje varv med 1 sm.
Teckenförklaring: "*...*" - upprepa.


Varv 1: 8 fastmaskor (fm) med nertag runt ringen
Varv 2: 2 fm i varje maska
Varv 3: Virka fasta maskor
Varv 4: *1 fm, 2 fm*
Varv 5: *1 fm, 1 fm, 2 fm*
Varv 6: Fasta maskor
Varv 7: Fasta maskor
Varv 8: *1 fm, 1 fm, 1 fm, 1 fm, 2 fm*
Varv 9: Fasta maskor
Varv 10: Fasta maskor
Varv 11: Fasta maskor
Varv 12: *1 fm, 1 fm, 1 fm, 1 fm, 2 fm tillsammans*
Varv 13: Fasta maskor
Varv 14: *1 fm, 1 fm, 1 fm, 1 fm, 2 fm tillsammans*
Varv 15: *1 fm, 1 fm, 2 fm tillsammans*
Varv 16: *1 fm, 2 fm tillsammans*
Varv 17: *1 fm, 2 fm tillsammans*

Tänk på att fylla äpplet med vadd när du börjar närma dig slutet, det är lättare att göra om du fortfarande har ett ganska stort hål. Det bästa är om du har röd vadd, den vita kan skymta lite mellan maskorna men det är den jag använt och jag tycker inte att det stör.

Bladet kan se ut lite som man vill men jag har gjort så här:

Lägg upp 4 lm
Virka några varv fasta maskor (så långt blad som du vill ha)
Virka 2 varv med 2 fm och sen har jag virkat fm runt bladet så har det "ramats in" fint.

Pinne:

Lägg upp 4 lm, virka 2 varv med fm


Är det något jag förklarat knasigt eller hittar du något fel i min beskrivning så hojta till!

Någon som önskar en virk-guide med de vanligaste teknikerna?


Virkade baby converse

Egentligen borde alla beskrivningar till baby converse komma med en varningstriangel med tillhörande varningstext.
Med detta sagt vill jag uppmärksamma eventuella virksugna att de inte är så lätta som de ser ut och det är nog bra om man i alla fall hållt i en virknål tidigare, eller besitter extrem envishet. Nu hoppas jag att inte någon blir avskräckt för jag menar bara att man inte ska följa mönstret så blint utan istället stanna upp och använda sitt förnuft, allra helst ha en mall att prova på allt eftersom. Man ska se mönstret mer som en riktlinje.

Man börjar med sulan, då virkar man en platta som man sen virkar runt i bakre virkbågen så att man får en kant (den som syns på bilden). Se till att plattan är tillräckligt lång och bred för barnets fot. Sen virkar man tå-delen, den virkar man bara fast i toppen och virkar resten lös och syr fast. I mönstret finns ingen plös men jag tycker det blir snyggare med plös. Den virkade jag helt lös och sydde fast till sist. Sidorna i färg är lite knepiga men stanna upp och se att de blir så som du vill så är det inget problem!

Skosnören köpte jag hos skomakaren men man kan också virka egna med luftmaskor.

 

Här finns en beskrivning, men om man googlar runt kan man se att det finns ungefär lika många beskrivningar som skor, säger en del om att det inte finns någon riktigt bra beskrivning. Säger därför igen: följ ditt förnuft, inte mönstret!

http://www.jarbo.se/i2/sites/jarbo/files/filer/beskrivningar_pdf/91034_low.pdf

 

 


Tranbärskvarg med kolasås

Bloggens premiärrecept får bli en efterrätt som kom till en sötsugen söndagskväll, således fick det bli något av det som fanns hemma. Älskar blandningen mellan syrligt och sött!


4 personer:

Tranbärskvarg:

Blanda 2 dl vispad grädde med 2 dl kvarg.
Mixa ca 3 dl tranbär (går säkert också bra med lingon) och blanda i.

Busenkel kolasås:

1 dl grädde
1 dl sirap
1 dl socker

Koka upp ingredienserna till såsen och låt puttra några minuter, är såsen för rinnig - låt den koka upp igen.


Välkommen!

Vad roligt att du hittat hit!

Tanken med den här bloggen med det krångliga namnet Hemtrevligheter, ett ord som helt enkelt betyder trevliga saker i hemmet, är att dela med mig av underbara recept som bara är för bra för att jag ska sitta och lura på dem och också visa lite pyssel jag håller på med som förhoppningsvis kan inspirera någon. Nu har vi gått in i november och julen närmar sig med stormsteg. Något som alltid uppskattas (särskilt hos de äldre släktingarna) är egengjorda saker och ting, och dessa tänkte jag alltså också tipsa om.

Hoppas du kommer gilla det!


En enkel och stilren servettring av ståltråd och pärlor


RSS 2.0