Julafton

 

Lite julaftonsbilder.

 

 

 


Tranbärsknäck

 

Kan tydligen inte låta bli att förändra gamla hederliga recept i år. Nu var det knäckens tur att få sig en känga, en tranbärskänga. Är lite besatt av tranbär, men tranbär i kombination med kola är ju så gott!

Knäckreceptet är ju det lättaste i världen. Bara samma mängd av grädde, sirap och socker. Förslagsvis 2 dl av var.
Sen låter man det koka upp och sänker värmen så mycket att det fortfarande bubblar, men är på så låg värme som möjligt. Använd gärna stektermometer, då ger 122 grader en mjuk knäck, 125 grader hård på ytan med seg i mitten och hårdare vid högre temperatur. Har man ingen termometer gör man kulprovet för att se när knäcken är klar. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och ser om man lätt kan forma smeten till en kula, då är det klart! Annars låter man det koka ytterligare och gör om testet. Koktiden varierar mellan 20-45 minuter beroende på hur stor bottenyta kastrullen har, ju större bottenyta desto snabbare går det.


Sen häller man upp smeten i formar, förslagsvis med en liten sås-slev. Om man vill kan man sen toppa med vilken ingrediens man vill, jag hackade i lite tranbär men mandlar eller nötter är också gott!

 


Rocky road

 


En bild som gör lite mer rättvisa. Måste göra en till sats för de tog slut på marknaden. Världens godaste julgodis! Recept hittar ni här: http://hemtrevligheter.blogg.se/2011/december/rocky-road.html


Chokladbiskvier

I min familj äter vi alltid chokladbiskvier till kaffet på julaftonskvällen. Vi gör dem lite mindre än de man kan köpa i caféer och utan äcklig fluffig fyllning, vi gör dem med en god smörkräm smaksatt med kaffe.

Okej nu måste jag göra en parentes här, efter lite googlande har jag kommit fram till att det är egentligen Sarah Bernhardt-biskvier när de är fluffiga i mitten. Den fyllningen består nämligen av 1/2 l vispgrädde och 150 g mörk choklad. Tvi vale säger jag. Borde vara förbjudet att kalla det chokladbiskvi. Men smaken är som baken!

Till saken, om någon av er blir sugen på att göra världens godaste chokladbiskvier så kommer receptet här!




Receptet:

Botten:
200 gr skalade mandlar eller som i vårt fall sesamfrön.
3 1/4 dl florsocker (1 dl=60 g)
2 äggvitor (rörda så att de inte är så klumpiga)

Mixa mandlarna/sesamfröna till en massa, blanda i florsockret och äggvitorna.
Klicka ut på en plåt och platta till. Grädda i 200 grader tills de är gyllenbruna, ca 10 minuter.

Fyllning:
200 gr smör
2 äggulor
3 dl florsocker
4 msk kakao
1 tsk starkt kaffe

Vispa ihop blandningen till en jämn smet och bred ut smeten toppigt på bottnarna.

Doppa i smält choklad, ca 200 gr.

Förvaras helst i frys och tas fram en stund före de ska avnjutas.



Lingonriskransar

 

 

Pysslade små kransar till ljusstakarna, blev riktigt bra om jag får säga det själv!

 


Pepparkakshus

 

 

Inga skönheter men hör det till så gör det - årets skörd av pepparkakshus (-borg):

 

Granar byggda av olika stora stjärnor.

 

Gallret i porten är av lakritssnöre.

 

Värmeljusen står på plattformar. Riddare (med sköldar!) vaktar på alla håll och kanter...

Kom igen! Det här kan ni bräcka! Skicka in era bidrag till tävlingen!



Pepparkakshus


Ska traditionsenligt göra ett pepparkakshus till svärföräldrarna. Degen är i kylen och jag funderar över hur det ska se ut. Hittade en jättebra sida på nätet som har många mönster, färdiga att skriva ut och klippa ut! Finns här: http://pepparkakshus.se/monster/

Ska bli två olika hus, vilka får ni se lite senare... :) En sak som jag aldrig gjort men fick tipset om på sidan jag nämnde tidigare är att dekorera före man sätter ihop delarna. Alltså i liggande ställning. Det är ju mycket lättare, vet inte varför jag inte tänkt på det förut!

Har ni bakat pepparkakshus än? Skulle bli jätteglad om ni ville länka till er blogg där ni har bild på det, eller om ni vill skicka en bild till min mail: [email protected]. Så sätter jag upp bilderna på min blogg och det finaste pepparkakshuset vinner såklart ett fint pris!

Såhär såg mitt ut förra året. Eller så inte.

 

 


Lackade julklappar


Jag lackar ofta mina julklappar och speciellt fint tycker jag det är till enkelt brunt papper eller som här nedanför till brunt snöre och inte så juligt papper.

 

Jag tycker att det ger julkänsla att lacka och känna doften av upphettat lack men för er som inte har tiden eller redskapen för det så kommer här ett suveränt tips! Kolla i vanliga matbutiker eller pysselbutiker, där har de klistermärken som är svåra att skilja från äkta sigill för en billig peng, runt 10 kr för ca 20 st. Helt klart värt det. Sett att de finns på ICA, Coop, Rusta, Lagerhaus och en hel del andra butiker.





Ischoklad

 

 

Avslutar julgodiset med en klassiker: Ischoklad, men med mintsmak. Blev väldigt gott!



Receptet:

200 gr mörkchoklad
100 gr kokosfett
4 droppar pepparmyntsolja

Smält chokladen och kokosfettet. Blanda i pepparmyntsoljan. Häll i formar och låt stelna i kylskåp.

 


Rocky road


 

Det här blev så gott! Gör det här! Bara gör det!
Lite mer jobb än med andra julgodisar då pistagenötterna måste skalas och marshmallowsen och alla nötter hackas men det är det värt! Man kan ju köpa mini-marshmallows men de kostar mycket mer och jag tycker det är onödigt bara. Så jobbigt är det ju faktiskt inte... Det blir nästan en fullstor ugnsplåt men man behöver inte bry sig om att hitta en passande form så det blir 3 cm utan det blir så tjock röra att det inte flyter ut ändå. Jag hackade lite nötter och marshmallows smått och strödde ut uppepå så det skulle se fint ut.


Receptet:

600 600 g mörkchoklad
2 2 påsar dumlekola (eller 2 plattor dumlechoklad)
2 2 nävar hackade marshmallows
3 3 dl salta jordnötter
1 1 dl skalade pistagenötter

Gör så här

1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).

2. Blanda samtliga ingredienser.

3. Fyll smeten i en ugnsplåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.

4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger eller bitar.



Saffransfudge med vitchoklad och pistagenötter


Såhär fina kan de vara på ett fat när det kommer gäster.



Och såhär oaptitliga ser de ut trots fin cellofanpåse och allt... Det visade sig också igår på julmarknaden då besökarna visade viss skepsis mot denna sort. Vissa julgodisar är inte gjorda för att packas helt enkelt. Ska man ge bort den här sorten gör man nog bäst i att ge med ett litet fat som man radat upp de fint på, kanske lite cellofan runt och lite vackert band.

 

Hur som helst, ärligt talat smakar de först lussebullsdeg, men de växer i mina ögon. Helt klart värt att prova, åtminstone är det något nytt i knäck och ischokladsdjungeln. Nästa gång tar jag nog lite mer vitchoklad då jag tyckte att den smaken inte kom fram så mycket som jag önskade, och kanske lite mer pistagenötter.

 

Receptet:
I burk sötad kondenserad mjölk
500 g vit choklad
0,5 g saffran
25 g smör
2 dl pistagenötter

1. Smält samman kondenserad mjölk, vit choklad och saffran över vattenbad. Rör sist i smöret så massan blir glansig och fin.
2. Häll massan i en form, ca 20x20 cm med bakplåtspapper i och strö över pistagenötterna. Klappa ner dem lite försiktigt så de fastnar i smeten. Låt stelna i kylen över natten.
3. Pudra florsocker över och skär i bitar.

 


Snöbollar

Första receptet på julgodis blir på Snöbollar.

100 gr vitchoklad
1,25 dl kokos
1 dryg msk citronsaft

Smält chokladen och blanda ingredienserna. Låt svalna lite och rulla till små bollar. Rulla dem till sist i kokos eller florsocker.

 

De ser väldigt fina och "proffsiga" ut fastän de är jättelätta att göra. Perfekta att ge bort eller bjuda på med andra ord!

 


Gå bort-gåva



Ofta ger man ju en flaska vin, eller som nu i jultider, en flaska glögg när man är bortbjuden.
För att göra det lite roligare har jag sytt ett hjärta att hänga runt flaskhalsen.


På bandet som hjärtat är upphängt står det såklart "God jul". Hjärtat är sytt i linne och har lite "rufsiga" kanter för en rustik och lite "shabby chic"-stil. Hjärtat är fodrat med vadd för att inte vara så platt men det gör man ju hur man vill!




Tjuvtitt i mitt kylskåp


Mitt kylskåp är fyllt med godsaker, men ni får bara en tjuvtitt idag.

Resultat och recept kommer antagligen först på söndag då jag ska stå ute i blåsten hela dagen på sjökvarterets julmarknad, och sen tänkte jag ägna kvällen åt lite äkta kvalitetstid med min karl då vi firar vår årsdag! Men har ändå förinställt ett litet inlägg som ploppar upp imorgon. Då visar jag ännu ett litet julpyssel som gör "det lilla extra".



Ljuskrona

image description

 

Jag älskar ljuskronor dels av den orsaken att man med enkla medel kan pynta dem efter årstid. På vintern med granris eller lingonris, på hösten med torkade lingon på snöre lindat runt, på påsken kan man hänga fina handmålade, urblåsta ägg på olika höjder, på sommaren med vackra torkade blommor... Möjligheterna är oändliga, bara fantasin som sätter stopp... :)



Mysiga Bagarstugan del 2


Fler bilder från Bagarstugans julpynt.

Lägg märke till den söta lilla tomten som bär på ved!



Mysiga bagarstugan

 

Bagarstugan har alltid så mysiga detaljer i inredningen och julpyntningen är inget undantag!

 

 


Ännu fler tygtavlor...


Gör fortfarande tygtavlor på löpande band... tycks vara eftertraktat i höst :)


De senaste tillskotten.



Vetekuddar


Det är julmarknad i sjökvarteret inkommande helg så jag har pedalen i botten, på symaskinen alltså.

Jag ska bland annat sälja vetekuddar i olika former. De har ett yttertyg i linne som kan tas av och tvättas vid behov. Dekorationerna är handbroderade. Innerkudden med vete har kanaler som gör att vetet hålls bättre på plats. De finns i 2 olika storlekar hittills, en avlång som främst är avsedd för nacke men även kan användas på andra områden, t.ex. runt kalla fötter eller som värme i en kall säng. Den går även utmärkt att frysa ner och använda för att lindra huvudvärk, svullna fötter eller vid skada, t.ex. stukning. Den kortare och bredare modellen är främst för ryggvärk, magvärk, mensvärk, graviditetssmärtor eller under latensfasen av förlossningen.

 


Då håller vi bara tummarna att det är snö, ett par plusgrader och strålande sol och bortser från väderprognoser och annat humbug.




Inspiration


Jag längtar så efter att få bygga mitt eget hus, precis som jag vill!
Kikar på lite inredningssidor då jag (IGEN) är i flyttningstagen och jag blir så sugen på att inreda!
Måste dock försöka hålla tillbaka lite då min studentkassa inte gillar sådana utgifter och dessutom blir det ännu mer att transportera till nästa ställe sen... Med det sagt menar jag ju självklart inte att man inte kan bo mysigt även som student! Att trivas där man bor och spenderar mycket av sin tid är en av de viktigaste sakerna enligt mig och jag har alltid försökt göra det mysigt trots att mina bostäder varit av varierande kvalité... Någon som är nyfiken på hur jag bott och bor?




När jag ser dessa bilder vill jag bara lägga mig tillrätta i soffan framför brasan med en bra bok och ett glas vin från min vinkällare.



Julkrans

Jag är inte mycket för pråligt julpynt med massa små tomtar på varenda kvadratcentimeter.
Min hjärna skulle koka över i ett sådant hem.
För mig ska julen prydas av ljus och det stilrena i enkelheten.
Ett perfekt exempel:
En gammal stålgalge har blivit omgjord till en ring, prytts med lingonris och med en ljushållare som virats fast med ståltråd. Enkelt och så vackert.
Ljushållare finns på t.ex. Panduro för 12 kr.




Vackra islyktor


Nu när graderna kryper neråt sakta men säkert börjar man kunna göra islyktor! Finns det nått enklare och finare?
Ännu finns det lite röda bär på grenarna så ut och plocka

Såhär gör du:
Koka vattnet och låt det svalna, det gör att isen blir klarare! Hade jag ingen aning om före jag läste det i en tidning.
Häll vattnet i en form och placera en mindre i mitten som hål för ljuset. För att få den mindre formen att hållas kan man tejpa tvärs över den stora formen.
Lägg i fina blad och kvistar och ställ i frysen eller utomhus om det är minusgrader tills vattnet är helt genomfruset. Spola snabbt varmt vatten på utsidan av formen tills de lossnar.



I den undre har de ställt frusna istappar att stå i formen. Så snyggt!


Julinspiration


Lite inspiration inför pepparkakshusbaket och en söt liten gran - allt härifrån. Förövrigt skulle jag kunna flytta in hos henne vilken dag i veckan som helst.



Julkrans


Har du inte gjort någon krans än så finns det fortfarande tid!
Det tar inte så lång tid man tror och man får frisk luft och rosiga kinder på köpet!

 

Stommen är bra att börja med före du går ut i skogen. Den har jag gjort med tidningspapper som jag bildat en ring med och snurrat runt flera varv. Sen har jag klätt den med målartejp så den ska tåla lite vatten. Gör man en ordentlig stomme håller den många år! Bara att "klä av" den när julen är utsopad och spara till nästa gång!
Förutom det är tunn ståltråd nödvändig. Ringen behöver inte vara helt perfekt i mina ögon, det fixar man till när man klär den sen.

 

 

 


Först klädde jag utsidan (om ni förstår vad jag menar med det, alltså sidan som syns av kransen) med tunn grönmossa. Ta mossa som växer på berg så är den tunn och i flak som är lätta att klä stommen med. Sen tog jag bara fina kvistar av enrisbuske som jag bildade små buketter med och lade omlott, alltså följande med nederdelen under den första bukettens topp, och fortsatte runt ringen. Jag valde kvistar med mycket bär på för de var vackert silvriga. Rosetten har jag gjort som jag beskrev här och sen har jag virat vanligt silvrigt presentsnöre runt kransen. Det håller bra i vinterns varierande väder.



Observera att detta är en amatörs krans och ingen i den stil jag själv skulle välja då detta var en gåva till min mormor, för proffskransar se Flaxfixarn (för övrigt också en pysslig Föglöbo!)



Efterrättsdax!


Bjuder på en underbart krämig chokladparfaittårta med tranbärssås!
Min pojkvän sa till och med att han kommer drömma om den och bättre betyg kan man ju knappast få!

(12 pers, ugn på 200 grader)

Botten
140 gr digestivekex (finns glutenfria!)
75 gr smält smör
½ dl krossad mandel (eller mixade sesamfrön)

Fyllning
2 ägg
1 dl socker
2 dl vispgrädde
250 gr mörk choklad
180 gr naturell färskost
1 msk konjak (eller årets blossaglögg med kaffesmak)

Tranbärssås
1½ dl vinbärssaft (i orginalreceptet saften ur 1 pressad apelsin, ca 1½ dl)
saften ur 1 pressad lime (kan uteslutas)
220 gr tranbär
1 dl socker

1. Kör kexen fint med mixer eller i matberedare. Smält fettet i en kastrull. Rör ner de finhackade kexen och den krossade mandeln. Fäst en bit bakplåtspapper mellan botten och kant på en form med löstagbar botten (24 cm i diameter) Bred ut smeten på bottnen och platta ut. Grädda den i 200 grader i ca 8 minuter. Låt svalna.

2. Vispa ägg och socker. Vispa också grädden. Smält chokladen. Rör ner smält choklad och de vispade äggen i färskosten. Smaksätt med konjak eller kaffeglögg. Rör sist ner den vispade grädden. Bred ut blandningen över kexbottnen och ställ formen i frysen över natten (4 timmar räcker).

3. Rör ihop saft, tranbär och socker i en kastrull. Låt alltsammans koka upp och puttra i ca 10 minuter. Kör såsen slät med stavmixer. Låt såsen kallna.

4. Lägg upp parfaittårtan på serveringsfat en stund innan den ska ätas. Servera tranbärssåsen till.



Tävling


Funderar på att ha en liten tävling/utlottning av ett kit där allt du behöver för att göra ditt eget lyckoarmband finns.

Låter det bra?



Lyckoarmband

Här är ett såkallat lyckoarmband med makramé som jag gjort till min fina vän. Elvira är hennes dotter.



Här har jag använt vaxad bomullstråd men det visade sig att det inte håller så bra för flitig användning så nu har jag köpt hem sådan tråd gatuförsäljare använder för att göra smycken med så ska bli intressant att se om den håller bättre! Bokstäverna har jag köpt på en vanlig hobbyaffär.


Eftersom det är otroligt svårt att förklara hur man gör så scannade jag in beskrivningen jag använt. Jag tyckte det var klurigt att få till det först men sen löpte det på bra!

Gör så här:

1. Trä upp alla pärlor på den korta tråden (1m). Lägg sedan dessa trådändar omlott ca 25 cm och fäst dem i en bordskant med en klämma eller liknande. Jag använde en klädnypa som jag nöp fast i ett bälte runt ett bord. Alla sätt är bra utom dom dåliga som man brukar säga... Fäst klämman på mitten av de omlottlagda trådarna.

2. Knyt den långa tråden (2 m) runt de omlottlagda trådarna med en makraméknut, se bild A och B. Se till att trådändarna är lika långa när knuten är gjord.

3. Fortsätt knyta makraméknutar på dubbla trådar tills du är där du vill ha din första pärla/bokstav (ca 1-2 cm). För upp en pärla/bokstav till knutarna och lägg den lösa trådänden åt sidan. Lägg de långa trådarna längs pärlans/bokstavens sidor och knyt ca 4 makraméknutar på enkel tråd. Fortsätt på samma sätt med de andra pärlorna men knyt bara en knut under sista pärlan/bokstaven

4. Lossa armbandet från klämman, prova det och dra i den trådänden som först blev inknuten till önskad storlek. Mät hur mycket enkel tråd som är kvar från sista pärlan till makraméknutarna. Ta av armbandet och dra åt det till den önskade storleken. Häng armbandet över klämmans handtag eller i ett dörrhandtag som stöd när du knyter de sista knutarna.

5. Lägg upp den lösa trådänden över sista knuten och fortsätt knyta över dubbel tråd ända fram till de första knutarna.

6. Dra åt sista knuten och klipp av trådändarna nära inpå. Sätt lim över och runt ändarna och låt torka. OBS! Se till att inte få lim på de dubbla trådarna som ska löpa fritt i makraméknutarna.

7. Klipp av de två kvarvarande trådarna till ca 6 cm. Trä upp en pärla på varje tråd och knyt en dubbelknut i varje ände. Klipp av trådändarna nära knutarna, sätt lite lim längst ut och låt torka.

Armband med nylontråd görs på samma sätt som ovan men istället för att limma trådändarna bränns nylontrådens ändar försiktigt så att de smälter ihop. Testa på en liten bit tråd innan du gör på ditt armband.


Lycka till!

En julkortskrans såklart!


Sanna gissade alldeles rätt! Dessutom gjorde hon det först och det var ju kruxet för att vinna. Det var en julkortskrans såklart! Man kan göra den i väldigt olika storlekar och sätta nyporna olika tätt om man vill ha en "tät" krans eller en glesare men jag tycker att korten täcker varann för mycket om man sätter dem för tätt. Flera av er hade ju gissat på adventskalender och det är ju ingen dum idé om man har väldigt små och lätta klappar.

 

För att göra din egen julkortskrans behöver du:

- En rund ring, jag köpte en färdig i trä men man kan också klippa ut en i hård kartong. Min är 16 cm i diameter
- Klädnypor i trä, jag har 12 st men det gör man som man tycker
- Hobbyfärg för trä
- Snabblim/trälim
- Ett vackert band
- En tavelkrok, gem eller något annat att hänga upp den med

 

 

Efter att jag målat allt så mätte jag ut hur tätt jag ville ha nyporna och satte märken. Jag satt prickarna med 3 cm mellanrum.

 

 

Sen limmade jag fast nyporna med snabblim och "nöp" fast dem med andra klädnypor så att de skulle hållas medans de torkade.


Rosetten kan man antingen knyta som en vanlig rosett eller göra som jag gjort. Klippte en mindre bit av bandet som skulle bli delen på tvären och limmade ihop dem lite omlott på baksidan, sen tog jag den längre biten och lade den ihoplimmade biten i mitten och vek över. För att få ett veck så vek jag in den en bit under sig själv. Prova dig fram om du inte förstår min eminenta förklaring, tog tyvärr inga steg för steg bilder men om det önskas kan jag visa det senare.



Jag köpte en färdig tavelkrok som jag limmade fast med superlim men man kan lika gärna ta vad som finns hemma, t.ex. ett gem eller en ståltrådsögla.

 


RSS 2.0