Varde ljus!

Lamp-perfektionism i allra högsta grad. Måste hålla mig i skinnet då jag kommer flytta snart. Men kanske jag inte kan låta bli. Just en sådan här har jag nämligen varit på jakt efter i flera år... Så snubblar man över den på självaste Minimani! Det är något speciellt med lampor alltså...




Livsmedelsverket


På livsmedelsverkets hemsida går det att söka efter näringsinnehåll på vald produkt. Det finns ofta olika alternativ som kokt, okokt, fullkorn etc. Man kan sitta hur många timmar som helst om man är intresserad av vad man riktigt stoppar i sig! Här är länken!

Här kan ni se skillnad på vitkål och pasta. Sen är det såklart skillnad på produkter men ger ett hum i alla fall. Kolhydrater och kalorier är det som är mest intressant för mig. Jag äter alltså inte LCHF utan försöker bara minska mängden kolhydrater då jag märker att jag blir uppsvälld och inte mår bra av det. LCHF:are äter t.ex. bara ovanjordgrönsaker för att de innehåller minst kolhydrater. Det följer jag till en del, dock äter jag rödbetor och morötter som innehåller mindre kolhydrater än t.ex. potatis men mer än vad som är "godkänt" inom LCHF.
Dessutom vräker jag inte i mig fett, men jag äter inte heller light-produkter eller vattnig matlagningsgrädde.
Skulle kunna skriva sida upp och sida ner om vad jag äter och vad jag inte äter och varför men tror det inte intresserar så många. Rätta mig gärna om jag har fel!





Kycklingröra med vitkålspasta



Eftersom jag försöker dra ner på kolhydraterna så lagar vi ofta strimlad vitkål istället för pasta. Tar ett par minuter att strimla kålen men annars funkar det på samma sätt. Vi har en tupperware-potatisskalare och det tycker jag ska stå högst upp på allas önskelistor. Finns ingen bättre. Annars funkar det med osthyvel också.
Jag brukar koka kålen tills den känns bra, ca 8 min men det beror ju på hur mycket motstånd man vill ha. Jag tycker också att kål-lukten kommer fram mer om man kokar den längre. Har sett att vissa steker den istället, ska prova det någon gång men rent spontant känns det som att den inte blir så mjuk av att stekas. Men vill man ha extra smör i sin kost - stek, mindre - koka.

Kycklingröran är inte någon speciell, bara stekt, i med lite matlagningsgrädde, sambal oelek, salt och peppar.
Blev klart godkänt och det var inte någon större skillnad mot riktig pasta. Till och med pasta-mannen tyckte det var lika gott som pasta! Då får man vara nöjd!



Bacongratäng




Ingredienser:

400g köttfärs
1 paket bacon
1 lök
3 msk chilisås
peppar

Fyllning i gratängen
Champinjoner så det täcker botten
1/2 Squash i 2mm skivor
Riven ost

Äggstanning
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
Peppar


Gör så här

Skär löken och stek löken i stekpannan. Klipp i baconen i pannan och stek det lätt. Lägg i köttfärsen och stek den med de övriga ingredienserna. Ha i chilisåsen och svartpeppar. Låt detta steka ihop i 10 minuter cirka.
Smörj en form med smör. Skär och lägg i champinjonerna så de täcker botten av formen. Varva sedan med köttfärs, bacon och squash. Avsluta med riven ost på toppen.

Vispa ihop äggstanningen och häll detta över gratängen jämnt över.
Grädda mitt i ungen cirka 20-25 minuter i 225 grader.



Äggrulle med baconsallad


Tipsar ju rätt ofta om goda helgmiddagar men här kommer en enkel och god rätt passande till lunch eller kanske en mitt-i-veckan middag?



Ingredienser:


Röra:
3 msk majonnäs
3 msk turkisk yoghurt/creme fraiche
1/2 röd lök
Salt, peppar, (curry om man vill)

Tillbehör:
1 paket bacon
1 Kycklingfile (om man vill, jag hade inte det)
Sallad
Tomat
Gurka
Omelett:
2 ägg
en skvätt matlagningsgrädde/mjölk
salt & peppar

Gör så här
- Blanda ihop ägg & matlagningsgrädde och stek omeletten i smör, låt den svalna.
- Stek bacon knapriga, stek kycklingfile och skiva den.
- Hacka röd löken fint och blanda med majonnäs och turkisk yoghurt/creme fraiche. Salta & peppra och rör i curry.
- Bred på majonnäsröran på omeletten, strimlad isbergsallad, skivad tomat, bacon och kyckling. Rulla ihop.


Psst: Bara jag som aldrig lyckas vända en omelett utan att den går sönder? Efter att man vänt den kan man hälla i lite av äggsmeten i sprickorna.


Mozzarellabiffar


Lagade supergoda mozzarellabiffar med lite rotfrukter och tzatziki till. Som synes var det fler än vi som tyckte det luktade smaskens...




Mozzarellabiffar med soltorkade tomater (4 biffar)

400 gr köttfärs
1 mozzarella
3 msk soltorkade tomater i basilika olja (i kub så slipper man skära de oljiga rackarna)
1 ägg
nån skvätt vatten

Hacka mozzarellan i tärningar och blanda ihop alla ingredienser till en fin smet. Dela i 4 bitar och gör biffar.


Tzatziki

1/2 gurka
2 dl turkisk yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
salt
peppar

Riv gurkan grovt, krama ur vattnet. Blanda ihop med resten av ingredienserna.


Glöm inte att ringla oljan från de soltorkade tomaterna över rotfrukterna! Salt och peppar på och in i ugnen 200 grader ca 25 minuter (beroende på hur stora skivor man har, och hur hungrig man är..!)



Baby-jeans


Sytt ett par pyttesmå jeans. Skulle behöva en liten modell att visa upp dom på men det här får duga tills vidare.



Batatsoppa


Lagade en himla god batatsoppa. Billig, mättande och räcker hur länge som helst!





Ingredienser (på en höft)
3 batater (sötpotatis)
3 morötter
250 ml kokosmjölk
1-2 vitlökar
1 hönsbuljong i 2 dl vatten (ta mer om du vill ha den lösare)
1/2 purjolök


Ångkokade bataterna och morötterna, körde dem sen i matberedare så att det blev en någorlunda jämn soppa. Värmde upp hela soppan och resten av ingredienserna i en kastrull. Toppade med lite blåmögelost.
Det blev massor med soppa, räckte flera dagar.



Babysockor

De senaste 2 åren har alla baby-relaterade verk (kofta, 4 par sockor, lapptäcke, klänning, solhatt och broderad tavla för att nämna några) gått till mitt söta gudbarn och hennes små bröder. Det här paret tänker jag dock lägga undan i väntan på att de kommer till användning. Vilket lär dröja!
Problemet med sockor är ju det faktum att de är två stycken. När man gjort en måste man alltså göra en till, och då helst likadan! Ett stort problem för mig som aldrig kan följa ett mönster och sällan kommer ihåg vad jag gjort...




Ni ser på foten att jag gjort räta maskor och inte aviga, men det är inte det enda tyvärr! Gjorde också flätan annorlunda då det var så krångligt och dåligt beskrivet i mönstret. Får fundera ut vad annat jag ändrade...

Är någon intresserad av mönstret finns det på Drops hemsida, där finns en hel Baby-kategori med helt underbart söta saker.



Hamburgare på två vis

Eftersom jag dragit ner på kolhydraterna rejält blir det hamburgare utan bröd för mig. Kan ärligt säga att min "hamburgare" var den godaste jag någonsin ätit. Brödet är ju ändå bara bukfylla, innehållet är ju det goda!
Till det åt vi en god coleslaw.



Köttfärsbiffar (4 st)
400 gr nötfärs
1 gul lök
1 ägg
salt, peppar
Om man har hemma kan man sätta i lite ströbröd, men för att dra ner på kolhydraterna skippade vi det. Sätter man ströbröd kan man behöva lite vatten också.

Coleslaw
1/2 vitkål
1 morot
4 msk majonnäs
1 dl creme fraiche
salt, peppar
Riv vitkålen med osthyvel eller potatisskalare, banka den rivna kålen i en bunke med en stöt eller liknande, jag tog en del till hushållsassistenten som råka passa för ändamålet så låt fantasin flöda! Kålen blir saftigare om man bankar den. I med riven morot och resten av ingredienserna. Finns en uppsjö av recept på coleslaw med vinäger etc, men den här var riktigt god trots sin enkelhet!



Rostade grönsaker med vitlökscremefraiche


Snubblade över det här receptet när jag sökte efter ett annat. Fredagsmiddagen bestämd då! Ser ju fasligt gott ut!



Ingredienser:

6-8 potatisar
2 morötter
1-2 rödbetor
1 röd lök
1 kruka färsk timjan

Sås:
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
salt & peppar

Gör så här…

1. Skala potatis, morötter och rödbetor. Skiva grönsakerna i små bitar. Ca 1/2-1 cm breda. Skär rödbetorna sist för de färgar av sig hejvilt.

2. Bred ut grönsakerna på en plåt med bakplåtspapper. Skiva röd löken och strö över.

3. Kvista av timjan och lägg det ovan på allt. Strimla över lite olivolja och havssalt. In i ugnen på ca 200 grader i 20-30 minuter tills grönsakerna blivit mjuka. Känn på dem med

4. Blanda creme fraiche, vitlök och smaka av med salt och peppar.

Grönsaker och sås serveras med kyckling, qournfilé eller som på bilden kalkonfilé. Jag vill verkligen poängtera att kombinationen med grönsakerna och såsen är hemligheten till det här receptet.


Pastagryta med blåmögelost


Det här bjöd min kära sambo mig på igår och GUD vad gott!!! Alla smaker bara smälte på tungan!

Ingredienser:


250 gr strimlad kyckling

Tagliatelle

1 röd lök

1 paket bacon
1 ask champinjoner
~ 10 körsbärstomater
1 blåmögelost (pirkkas är bra till det här!)

2 dl matlagningsgrädde


Först steker man rödlöken och sen det strimlade baconet och kycklingen. Sen låter man champinjonerna få lite färg och därefter har man i körsbärstomaterna så att de blir mjuka och goda. Till sist lägger man i matlagningsgrädden och blåmögelosten som är skuren i bitar, låter den smälta och rör ihop allt till en härlig blandning.

 


Nyinflyttad


Bloggen har varit lite lidande ett tag nu på grund av flytt och andra praktiska struligheter men jag ska väl försöka komma igång nu igen.

Vi har alltså tagit vårt pick och pack och dragit norrut, ändå upp till Vasa!
En lååång resa tyckte Tuva.


Men nu är vi inflyttade och någorlunda hemmastadda. Lägenheten har några år på nacken vilket syns på sina ställen, särskilt köket skulle behöva uppgraderas till 2000-talet. Men tanken är väl att vi inte ska bli här resten av våra liv så vi får göra det bästa av situationen bara!
Vet att några av er varit nyfikna hur det ser ut hemma hos oss så tänkte ta er på en liten rundtur!

Välkommen till Jusl1n och Enqv1st!


När man kommer in från hallen kommer man till köket. (Ni ser väl Tuva som sitter i trappan också?)


Trappan är i mitten av lägenheten och det är också Tuvas favoritplats. När hon sitter där, ett par trappsteg upp, har hon uppsikt över oss när vi lagar mat och sen ser hon också ut både genom ytterdörren och köksfönstret. Perfekt med andra ord! Under trappan och till vänster om den finns ett förråd. Där har vi alla flyttkartonger, städgrejer, resväskor och hundmat.


Ännu till vänster om förrådet finns toaletten. En helt vanlig toalett.


Längst bort på första våningen finns vardagsrummet. Soffan köpte vi begagnad första dagen i Vasa för en spottstyver, vi orkar inte släpa med oss fler möbler nu före vi vet att vi stannar på ett och samma ställe en längre tid så den skänker vi bort eller säljer vidare när vi flyttar. Tuva ligger ju ändå i den så känns bra att slippa vara orolig över smuts eller hår så som vi fick vara då vi hade vår fina i Örebro. Dock har vi alltid filt under där som Tuva ligger men ni förstår...



Nåväl, nog med bottenvåningen. På övervåningen finns det två rum. Vi börjar med sovrummet.


Och sen finns det ett till rum som vi har som studie/arbetsrum/pysselrum. Det är lite tomt kan man säga. Men vi flyttade från 40 till 70 m2 så det kan ha något att göra med det.



Såååja!

Julafton

 

Lite julaftonsbilder.

 

 

 


Tranbärsknäck

 

Kan tydligen inte låta bli att förändra gamla hederliga recept i år. Nu var det knäckens tur att få sig en känga, en tranbärskänga. Är lite besatt av tranbär, men tranbär i kombination med kola är ju så gott!

Knäckreceptet är ju det lättaste i världen. Bara samma mängd av grädde, sirap och socker. Förslagsvis 2 dl av var.
Sen låter man det koka upp och sänker värmen så mycket att det fortfarande bubblar, men är på så låg värme som möjligt. Använd gärna stektermometer, då ger 122 grader en mjuk knäck, 125 grader hård på ytan med seg i mitten och hårdare vid högre temperatur. Har man ingen termometer gör man kulprovet för att se när knäcken är klar. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och ser om man lätt kan forma smeten till en kula, då är det klart! Annars låter man det koka ytterligare och gör om testet. Koktiden varierar mellan 20-45 minuter beroende på hur stor bottenyta kastrullen har, ju större bottenyta desto snabbare går det.


Sen häller man upp smeten i formar, förslagsvis med en liten sås-slev. Om man vill kan man sen toppa med vilken ingrediens man vill, jag hackade i lite tranbär men mandlar eller nötter är också gott!

 


RSS 2.0