Tranbärsknäck

 

Kan tydligen inte låta bli att förändra gamla hederliga recept i år. Nu var det knäckens tur att få sig en känga, en tranbärskänga. Är lite besatt av tranbär, men tranbär i kombination med kola är ju så gott!

Knäckreceptet är ju det lättaste i världen. Bara samma mängd av grädde, sirap och socker. Förslagsvis 2 dl av var.
Sen låter man det koka upp och sänker värmen så mycket att det fortfarande bubblar, men är på så låg värme som möjligt. Använd gärna stektermometer, då ger 122 grader en mjuk knäck, 125 grader hård på ytan med seg i mitten och hårdare vid högre temperatur. Har man ingen termometer gör man kulprovet för att se när knäcken är klar. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och ser om man lätt kan forma smeten till en kula, då är det klart! Annars låter man det koka ytterligare och gör om testet. Koktiden varierar mellan 20-45 minuter beroende på hur stor bottenyta kastrullen har, ju större bottenyta desto snabbare går det.


Sen häller man upp smeten i formar, förslagsvis med en liten sås-slev. Om man vill kan man sen toppa med vilken ingrediens man vill, jag hackade i lite tranbär men mandlar eller nötter är också gott!

 


Kommentarer
Postat av: maria

Hej!

Tygtavlan med de rosa blommorna var fin. Gör du dem. Kan man beställa alltså?



Mvh Maria

2012-03-21 @ 10:17:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0