Bacongratäng




Ingredienser:

400g köttfärs
1 paket bacon
1 lök
3 msk chilisås
peppar

Fyllning i gratängen
Champinjoner så det täcker botten
1/2 Squash i 2mm skivor
Riven ost

Äggstanning
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
Peppar


Gör så här

Skär löken och stek löken i stekpannan. Klipp i baconen i pannan och stek det lätt. Lägg i köttfärsen och stek den med de övriga ingredienserna. Ha i chilisåsen och svartpeppar. Låt detta steka ihop i 10 minuter cirka.
Smörj en form med smör. Skär och lägg i champinjonerna så de täcker botten av formen. Varva sedan med köttfärs, bacon och squash. Avsluta med riven ost på toppen.

Vispa ihop äggstanningen och häll detta över gratängen jämnt över.
Grädda mitt i ungen cirka 20-25 minuter i 225 grader.



Äggrulle med baconsallad


Tipsar ju rätt ofta om goda helgmiddagar men här kommer en enkel och god rätt passande till lunch eller kanske en mitt-i-veckan middag?



Ingredienser:


Röra:
3 msk majonnäs
3 msk turkisk yoghurt/creme fraiche
1/2 röd lök
Salt, peppar, (curry om man vill)

Tillbehör:
1 paket bacon
1 Kycklingfile (om man vill, jag hade inte det)
Sallad
Tomat
Gurka
Omelett:
2 ägg
en skvätt matlagningsgrädde/mjölk
salt & peppar

Gör så här
- Blanda ihop ägg & matlagningsgrädde och stek omeletten i smör, låt den svalna.
- Stek bacon knapriga, stek kycklingfile och skiva den.
- Hacka röd löken fint och blanda med majonnäs och turkisk yoghurt/creme fraiche. Salta & peppra och rör i curry.
- Bred på majonnäsröran på omeletten, strimlad isbergsallad, skivad tomat, bacon och kyckling. Rulla ihop.


Psst: Bara jag som aldrig lyckas vända en omelett utan att den går sönder? Efter att man vänt den kan man hälla i lite av äggsmeten i sprickorna.


Mozzarellabiffar


Lagade supergoda mozzarellabiffar med lite rotfrukter och tzatziki till. Som synes var det fler än vi som tyckte det luktade smaskens...




Mozzarellabiffar med soltorkade tomater (4 biffar)

400 gr köttfärs
1 mozzarella
3 msk soltorkade tomater i basilika olja (i kub så slipper man skära de oljiga rackarna)
1 ägg
nån skvätt vatten

Hacka mozzarellan i tärningar och blanda ihop alla ingredienser till en fin smet. Dela i 4 bitar och gör biffar.


Tzatziki

1/2 gurka
2 dl turkisk yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
salt
peppar

Riv gurkan grovt, krama ur vattnet. Blanda ihop med resten av ingredienserna.


Glöm inte att ringla oljan från de soltorkade tomaterna över rotfrukterna! Salt och peppar på och in i ugnen 200 grader ca 25 minuter (beroende på hur stora skivor man har, och hur hungrig man är..!)



Baby-jeans


Sytt ett par pyttesmå jeans. Skulle behöva en liten modell att visa upp dom på men det här får duga tills vidare.



Batatsoppa


Lagade en himla god batatsoppa. Billig, mättande och räcker hur länge som helst!





Ingredienser (på en höft)
3 batater (sötpotatis)
3 morötter
250 ml kokosmjölk
1-2 vitlökar
1 hönsbuljong i 2 dl vatten (ta mer om du vill ha den lösare)
1/2 purjolök


Ångkokade bataterna och morötterna, körde dem sen i matberedare så att det blev en någorlunda jämn soppa. Värmde upp hela soppan och resten av ingredienserna i en kastrull. Toppade med lite blåmögelost.
Det blev massor med soppa, räckte flera dagar.



Babysockor

De senaste 2 åren har alla baby-relaterade verk (kofta, 4 par sockor, lapptäcke, klänning, solhatt och broderad tavla för att nämna några) gått till mitt söta gudbarn och hennes små bröder. Det här paret tänker jag dock lägga undan i väntan på att de kommer till användning. Vilket lär dröja!
Problemet med sockor är ju det faktum att de är två stycken. När man gjort en måste man alltså göra en till, och då helst likadan! Ett stort problem för mig som aldrig kan följa ett mönster och sällan kommer ihåg vad jag gjort...




Ni ser på foten att jag gjort räta maskor och inte aviga, men det är inte det enda tyvärr! Gjorde också flätan annorlunda då det var så krångligt och dåligt beskrivet i mönstret. Får fundera ut vad annat jag ändrade...

Är någon intresserad av mönstret finns det på Drops hemsida, där finns en hel Baby-kategori med helt underbart söta saker.



Hamburgare på två vis

Eftersom jag dragit ner på kolhydraterna rejält blir det hamburgare utan bröd för mig. Kan ärligt säga att min "hamburgare" var den godaste jag någonsin ätit. Brödet är ju ändå bara bukfylla, innehållet är ju det goda!
Till det åt vi en god coleslaw.



Köttfärsbiffar (4 st)
400 gr nötfärs
1 gul lök
1 ägg
salt, peppar
Om man har hemma kan man sätta i lite ströbröd, men för att dra ner på kolhydraterna skippade vi det. Sätter man ströbröd kan man behöva lite vatten också.

Coleslaw
1/2 vitkål
1 morot
4 msk majonnäs
1 dl creme fraiche
salt, peppar
Riv vitkålen med osthyvel eller potatisskalare, banka den rivna kålen i en bunke med en stöt eller liknande, jag tog en del till hushållsassistenten som råka passa för ändamålet så låt fantasin flöda! Kålen blir saftigare om man bankar den. I med riven morot och resten av ingredienserna. Finns en uppsjö av recept på coleslaw med vinäger etc, men den här var riktigt god trots sin enkelhet!



RSS 2.0