Efterrättsdax!


Bjuder på en underbart krämig chokladparfaittårta med tranbärssås!
Min pojkvän sa till och med att han kommer drömma om den och bättre betyg kan man ju knappast få!

(12 pers, ugn på 200 grader)

Botten
140 gr digestivekex (finns glutenfria!)
75 gr smält smör
½ dl krossad mandel (eller mixade sesamfrön)

Fyllning
2 ägg
1 dl socker
2 dl vispgrädde
250 gr mörk choklad
180 gr naturell färskost
1 msk konjak (eller årets blossaglögg med kaffesmak)

Tranbärssås
1½ dl vinbärssaft (i orginalreceptet saften ur 1 pressad apelsin, ca 1½ dl)
saften ur 1 pressad lime (kan uteslutas)
220 gr tranbär
1 dl socker

1. Kör kexen fint med mixer eller i matberedare. Smält fettet i en kastrull. Rör ner de finhackade kexen och den krossade mandeln. Fäst en bit bakplåtspapper mellan botten och kant på en form med löstagbar botten (24 cm i diameter) Bred ut smeten på bottnen och platta ut. Grädda den i 200 grader i ca 8 minuter. Låt svalna.

2. Vispa ägg och socker. Vispa också grädden. Smält chokladen. Rör ner smält choklad och de vispade äggen i färskosten. Smaksätt med konjak eller kaffeglögg. Rör sist ner den vispade grädden. Bred ut blandningen över kexbottnen och ställ formen i frysen över natten (4 timmar räcker).

3. Rör ihop saft, tranbär och socker i en kastrull. Låt alltsammans koka upp och puttra i ca 10 minuter. Kör såsen slät med stavmixer. Låt såsen kallna.

4. Lägg upp parfaittårtan på serveringsfat en stund innan den ska ätas. Servera tranbärssåsen till.



Kommentarer
Postat av: jennifer N

OOJ gud vad gott , ska jag laga nån gång :D

2011-12-04 @ 21:00:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0