Fredagsmys v. 47


Veckans middagstips är en matig spenatpaj. Det är en paj med mycket smak som även de som inte riktigt gillar vegetariska pajer får se sig besegrade. (Att jag sen smugit i lite bacon är en annan sak...)




Jag gjorde faktiskt den här pajen gluten- och laktosfri då jag bjöd den till allergiska gäster men självklart kan man ta vanliga mjöl- och mjölkprodukter istället. Skriver upp recepten på både glutenfri och "vanlig" pajbotten.


Glutenfri pajbotten:

- 1 msk fiberhusk
- 1 dl vatten
- 3 dl fin glutenfri mjölblandning
- 1 krm salt
- 100 gr smör eller margarin

Blanda fiberhusken och vattnet och låt svälla några minuter. Blanda sedan i resten av ingredienserna och rör tills allt blivit blandat jämnt. Glutenfria degar blir (efter mina erfarenheter) alltid klumpiga men när man trycker ut den i pajformen blir det bättre så ta ingen stress! Förgrädda pajskalet i ugnen ca 10 minuter i 200 grader.



Vanlig pajbotten:

- 200 gram vetemjöl (ca 3,3 dl)
- 125 gram smör
- 2 msk vatten

Blanda samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Tryck ut degen i pajformen och förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.



Fyllning:

- 250 gr fryst bladspenat
- 1-2 paket bacon efter tycke
- 200 gr grynost/keso
- 100 gr fetaost
- 100 gr soltorkade tomater
- 3 ägg
- 1 dl matlagningsgrädde
- 1½ dl mjölk
- 1 dl riven ost, t.ex. parmesan
- 1-2 vitlöksklyftor
- Salt och peppar


Låt den tinade spenaten rinna av sig lite. Vispa samman grynost/keso, ägg, matlagningsgrädde och mjölk. Krydda med salt och peppar efter tycke. Pressa ner vitlöksklyftorna och rör om. Fördela det stekta baconet och spenaten på pajskalet. Häll över äggstanningen. Sprid fetaosten och de soltorkade tomaterna jämnt överst och strö på den rivna osten. Grädda i 180 grader i ca 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat och pajen fått lite färg.


Den här pajen kan man ju variera hur man vill, jag lade till bacon, soltorkade tomater och fetaost utöver orginalreceptet och det blev hur gott som helst! Lämna bort det du inte tycker om eller lägg till din favoritingrediens - det är svårt att misslyckas så länge man använder ingredienser som man tycker om.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0